Syrische rebellen zeggen vrijdag na zware gevechten een legerpost te hebben veroverd die de belangrijkste grensovergang met Jordanië bewaakt.

De belegering van de post duurde ruim een week, aldus strijders van het Vrije Syrische Leger.

De verovering van het zwaar versterkte Um al-Mayathen garnizoen is een nieuwe stap op weg naar het doel van de rebellen om de strategisch belangrijke grenspost Nassib in handen te krijgen.

De legerpost ligt langs de snelweg van Damascus naar Jordanië, enkele kilometers van de grensovergang. Bij de laatste gevechten afgelopen nacht zouden tientallen doden zijn gevallen.

Belangrijke post

Voordat ruim twee jaar geleden de burgeroorlog in Syrië uitbrak, was Nassib een belangrijke post in het handelsverkeer tussen Syrië, de Golfstaten, Turkije en Europa. Om de zuidelijke provincies, die grenzen aan Israël en Jordanië, wordt steeds harder gevochten.

De opstandelingen hebben de strijd in de grensgebieden en bij de stad Daraa opgevoerd. Zij veroverden terrein op het regeringsleger en namen verscheidene legerbases in. In de buurt van de door Israël bezette Hoogten van Golan hebben zij verscheidene plaatsen veroverd.

Instabiliteit

In een interview dat vrijdag op de Turkse tv-zender Ulusal Kanal werd uitgezonden, waarschuwde de Syrische president Bashar al-Assad voor de gevolgen, mocht zijn regering ten val komen.

De val van de regering of een opdeling van het land zullen volgens hem zorgen voor een golf van instabiliteit die nog jarenlang gevoeld zal worden in het Midden-Oosten.

Assad zei in het interview dat Syrië omringd is 'door landen die terroristen helpen en toestaan dat ze Syrië binnengaan'. Hij beschuldigde Turkije ervan willens en weten rebellen te steunen en zei dat niet duidelijk is of Jordanië bewust tegenstanders van zijn regering steunt.

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Alles over de onrust in het Midden-Oosten