De Libanese politicus Tammam Salam wordt vrijwel zeker de nieuwe premier van Libanon.

Hoewel president Michel Suleiman vrijdag in overleg is getreden met vertegenwoordigers van de politieke blokken in het land om een nieuwe premier te kiezen, was voorafgaand aan de beraadslagingen al duidelijk dat Salam kan rekenen op de steun van een meerderheid van de parlementsleden.

Als Salam daadwerkelijk de nieuwe premier wordt, dan staat hij voor de lastige taak Libanon bij elkaar te houden in een tijd van oplopende sektarische spanningen en een burgeroorlog in buurland Syrië.

Impasse

Scheidend premier Najib Mekati trad vorige maand af vanwege de politieke impasse in het land. De twee belangrijkste politieke kampen staan lijnrecht tegenover elkaar en binnen de regering is een machtsstrijd gaande.

De impasse is ontstaan omdat er binnen het parlement geen overeenstemming kan worden bereikt over een wet die de verkiezingen later dit jaar moet regelen. Bovendien weigeren Hezbollah en zijn bondgenoten de termijn van de politiechef van het land te verlengen.

Eerzaam man

Mikati verklaarde vrijdag blij te zijn met Salam, die eerder al minister van cultuur was. "Meneer Salam is een eerzaam man", zei de premier, nadat ook hij zijn steun aan Salam had betuigd.

De Libanese politiek is altijd al erg verdeeld geweest. Dat is grotendeels te wijten aan de samenstelling van de regering: in Libanon wordt de macht verdeeld onder de diverse geloven.

De president moet een christelijke maroniet zijn, de premier een soennitische moslim en de voorzitter van het parlement een sjiitische moslim.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten