Noord-Korea heeft diverse landen vrijdag gevraagd ''de mogelijkheid te overwegen'' om het personeel uit zijn ambassade in Pyongyang te evacueren, in verband met de opgelopen spanningen in het land.

De woordvoerder van de Russische ambassade meldde dat vrijdag als eerste. Later meldde ook Groot-Brittannië dat een dergelijk verzoek was binnengekomen. Hoeveel landen verder zijn benaderd, is niet duidelijk.

Aan Groot-Brittannië heeft Noord-Korea bovendien laten weten dat het de veiligheid van buitenlandse diplomaten na 10 april niet meer kan garanderen als het conflict met de andere landen escaleert.

''De Britse ambassade in Pyongyang heeft van de Noord-Koreaanse regering te horen gekregen dat Noord-Korea niet in staat is de veiligheid van ambassades en internationale organisaties te garanderen na 10 april'', aldus het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Geen plannen

Volgens de zegsman van de Russische ambassade bestudeert Rusland het verzoek, maar zijn er vooralsnog geen plannen om te vertrekken. Er zijn ook geen tekenen van spanning in de Noord-Koreaanse hoofdstad, aldus de woordvoerder.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov liet weten dat Moskou contact heeft opgenomen met andere landen als China, Amerika en Japan over de ambassades in Pyongyang. Onduidelijk is echter of die landen ook zo'n verzoek hebben gehad.

Retoriek

Groot-Brittannië deed eerder het verzoek om het land te verlaten af als onderdeel van de retoriek gericht tegen de Verenigde Staten. ''We overwegen stappen, inclusief het aanpassen van ons reisadvies'', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn de afgelopen maanden sterk opgelopen. Het noorden deed een rakettest en een kernproef en dreigt al weken met oorlog.

Nederland

Nederland heeft geen ambassade in Pyongyang. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders die tijdelijk of permanent in Noord-Korea verblijven zich te registreren bij de Nederlandse ambassade in Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea.

Bovendien worden niet-essentiële reizen naar Noord-Korea ontraden. "Reizen is moeilijk en slechts beperkt mogelijk", aldus het reisadvies. Eerder werd geadviseerd 'waakzaam' te zijn.

Daarmee is het reisadvies vrijdag "een stapje omhooggegaan", bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken aan NU.nl. Ook het reisadvies voor Zuid-Korea is gewijzigd, dat is nu 'waakzaamheid betrachten'.

Verder luidt het advies aan Nederlanders die in Noord-Korea verblijven om 'in geval van nood' contact te zoeken met bijvoorbeeld de Zweedse of Duitse ambassade in Pyongyang.

Hulpverleners

De hulpverleners van de Verenigde Naties blijven voorlopig actief in Noord-Korea, ook nu de spanningen oplopen. Dat heeft de woordvoerder van de volkerenorganisatie gezegd.

Volgens de woordvoerder is het aan de autoriteiten in Pyongyang om de spanningen te verminderen. Zij zijn het tenslotte die de afgelopen dagen en weken een reeks verklaringen hebben afgelegd waarvan secretaris Ban Ki-moon van de volkerenorganisatie en anderen hebben gezegd dat zij alarmerend zijn, aldus de woordvoerder.

Een woordvoerder van het Witte Huis laat vrijdag weten dat de VS niet verrast zouden zijn als Noord-Korea binnenkort een nieuwe test met een raket zou uitvoeren.

Overzicht recente gebeurtenissen Noord-Korea