In China is een zesde persoon bezweken aan een nieuwe vorm van vogelgriep. Tot dusverre zijn in Shanghai en omgeving 14 mensen met het H7N9-virus besmet.

Het eerste besmettingsgeval werd zondag bevestigd.

Inmiddels is het virus ontdekt bij duiven die voor consumptie verkocht werden op een markt in Shanghai. Alle pluimvee op die markt is op last van de autoriteiten vernietigd.

Het H7N9-virus zorgde tot voor kort niet voor grote problemen bij mensen, in tegenstelling tot het H5N1-virus dat in 2003 huishield onder de pluimveestapel in Azië en sindsdien in de hele wereld aan 360 mensen het leven heeft gekost.

Overdraagbaar

Het is niet waarschijnlijk dat de vogelgriep die momenteel rondwaart in China van mens op mens overdraagbaar is. Dat constateert vrijdag de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens de VN-organisatie is het wel van belang de circa 400 mensen die in contact zijn geweest met de 14 mensen die besmet zijn, goed in de gaten te blijven houden.

''We hebben 14 besmettingen in een groot gebied en er is geen teken dat er een verband is tussen die zaken of dat er een besmetting van mens op mens heeft plaatsgevonden'', aldus een WHO-woordvoerder.