Noord-Korea heeft een tweede langeafstandsraket naar het oosten van het land getransporteerd en in een lanceerinstallatie geladen.

Dat meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Het zou gaan om raketten van het type Musudan, die een bereik hebben van 3000 tot 4000 kilometer.

Daarmee zouden doelen in Zuid-Korea en Japan kunnen worden bestookt, maar misschien ook de Amerikaanse basis op Guam.

Oorlogsschepen

In reactie daarop heeft Zuid-Korea twee oorlogsschepen met een wapenschild ingezet. Militaire woordvoerders zeiden vrijdag tegen Zuid-Koreaanse media dat de schepen worden geplaatst voor de oost- en de westkust van het verdeelde schiereiland.

Zuid-Korea heeft zich sussend uitgelaten over de raketverplaatsing en zegt dat het buurland zich mogelijk voorbereidt op een test met een raket, meldt de BBC.

Kaesong

Zuid-Korea is bereid arbeiders terug te trekken uit het industriegebied Kaesong, een van de zeldzame samenwerkingsverbanden tussen de twee Korea's.

Seoul wil de Zuid-Koreanen uit het gebied evacueren als het daar te gevaarlijk voor hen wordt, zei de minister van Eenwording Ryoo Kihl-jae vrijdag.

Noord-Korea weigerde Zuid-Koreanen donderdag de toegang tot het gebied.

Ruim 200 Zuid-Koreanen die nog in Kaesong zitten, hebben aangegeven dat ze het gebied willen verlaten, terwijl meer dan 600 de fabriek waar ze werken juist draaiende willen houden. Maar ze kampen daar met tekorten aan voedsel en gas en lopen het risico in de vuurlinie verzeild te raken.

Niet acuut

Ryoo zei vrijdag dat Seoul de arbeiders niet acuut zal terugtrekken. Hij riep het stalinistisch regime in Pyongyang op het industriegebied weer open te stellen. Kaesong is jaarlijks goed voor 2 miljard dollar aan handel met Zuid-Korea en vormt daarmee een van de weinige bronnen van inkomsten voor het noorden.

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn de afgelopen maanden sterk opgelopen. Het noorden deed een rakettest en een kernproef en dreigt al weken met oorlog.

Overzicht van recente gebeurtenissen in Noord-Korea