De Briste ouders van zes kinderen die vorig jaar omkwamen bij een brand in een huis in Derby in Midden-Engeland, zijn donderdag veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor doodslag. 

Mick Philpott kreeg levenslang opgelegd met een minimum van 15 jaar en Mairead Philpott werd veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf.

De rechtbank veroordeelde ook een vriend tot 17 jaar cel, eveneens voor doodslag.

Volgens de rechtbank was de 56-jarige vader de drijvende kracht achter de brandstichting in de vroege ochtend van 11 mei vorig jaar. Hij wilde de schuld van de brand in de schoenen schuiven van zijn ex-vriendin en zodoende voogdij over kinderen krijgen die hij met haar had.

Slapen

Philpott stichtte brand in zijn eigen woning in Derby waardoor de kinderen, tussen 5 en 13 jaar oud, die lagen te slapen om het leven kwamen.

Volgens de openbare aanklager hadden Mick en Mairead samen met hun vriend Paul Mosley een plan bedacht, maar "ging het op vreselijk tragische wijze mis".

Het was niet de opzet dat de kinderen bij de brand omkwamen. Het plan was om de kinderen allemaal in één slaapkamer in bed te leggen en ze via het raam te redden. Maar volgens aanklager Richard Latham ging het plan heel snel mis, omdat de met benzine aangestoken brand veel feller was dan verwacht en het de vader niet lukte om het raam in te slaan om naar binnen te komen.

Afgeluisterd

Na de brand vertelden de Philpotts op televisie hoe Mick de vlammen had geprobeerd te trotseren om zijn kinderen te redden. De politie vond de zaak echter verdacht en plaatste afluisterapparatuur in de hotelkamer waar het stel verbleef.

De jury kreeg een opname te horen van Philpott die zijn vrouw vroeg of ze zich nog wel aan hun verhaal zou houden. Twee weken na de brand werden ze gearresteerd en aangeklaagd voor moord, wat later werd bijgesteld naar doodslag.

Beluister hier de opnames die gemaakt zijn met de afluisterapparatuur:

Schavuit

Voor de brand was de nu 56-jarige Philpott, ook bekend onder zijn bijnaam 'Shameless Mick', een lokale beroemdheid. Hij had 17 kinderen bij 5 vrouwen en presenteerde zichzelf graag als een schavuit met onorthodoxe levensstijl.

Hij verdedigde die levensstijl in een televisieprogramma en in 2007 verbleef een Conservatieve politica een week in zijn huis voor een kritische documentaire die ze maakte over het Britse sociale stelsel.

Elf kinderen

De jury kreeg tijdens het proces een inkijkje in het chaotische leven van Philpott en zijn 32-jarige vrouw, zijn vriendin en 11 kinderen, die gezamenlijk in een sociale huurwoning met drie slaapkamers in Derby woonden.

De jury hoorde over zijn trio's en seks in het openbaar, over zijn controledrang en de bizarre bewering dat hij zich voor de brand al 12 weken niet had gewassen. Kort voor de brand verliet zijn vriendin Lisa Willis het huis en nam haar vijf kinderen mee. Philpotts en Maireads vijf kinderen en Maireads 13-jarige zoon uit een eerdere relatie kwamen bij de brand om het leven.

De jury kreeg niet te horen dat Philpott op 21-jarige leeftijd werd veroordeeld voor poging tot moord op een voormalige vriendin en haar moeder. Hij zat voor dat misdrijf 7 jaar in de gevangenis.

Voorpaginanieuws

De veroordeling was voorpaginanieuws in Groot-Brittannië. Voor de progressieve krant The Guardian was hij een 'controlfreak wiens huiselijk geweld onopgemerkt bleef', voor de conservatieve Daily Mail 'een verachtelijk product van het Britse sociale stelsel' en voor de Daily Mirror eenvoudigweg 'het pure kwaad'.