Noord-Korea heeft een raket met een 'aanzienlijk bereik' verplaatst naar de oostkust van het land. Dat heeft de Zuid-Koreaanse minister van Defensie donderdag gezegd.

Volgens Kim Kwan-jin kunnen de Verenigde Staten echter niet worden bereikt met de raket. Eerder dreigde Noord-Korea met een aanval op de VS.

Kim verwierp berichten in Japanse media dat de raket mogelijk een KN-08 is, een langeafstandsraket die de VS wel zou kunnen raken. Hij zei niet te weten waarom de raket is verplaatst, 'mogelijk voor tests of oefeningen'.

Het Zuid-Koreaanse leger heeft laten weten welke provocatie door Noord-Korea dan ook aan te kunnen.

Aanval

In een verklaring zei het Noord-Koreaanse leger donderdag dat het groen licht heeft voor een aanval op de Verenigde Staten. De Noord-Koreaanse militairen hebben toestemming om de 'Amerikaanse agressie' het hoofd te bieden met 'kleinere en lichtere kernwapens'.

Volgens analisten heeft Noord-Korea vermoedelijk geen langeafstandsraketten die een precisiebombardement kunnen uitvoeren. Sommigen vermoeden dat de langeafstandsraketten die vorig jaar tijdens een parade werden getoond nepraketten waren.

Situatie

"We weten dat Noord-Korea korte- en halflangeafstandsraketten heeft die de situatie op het Koreaanse schiereiland kunnen compliceren, en wellicht Japan kunnen bereiken, maar we hebben geen enkel bewijs gezien dat het langeafstandsraketten heeft waarmee de VS, Guam of Hawaï kunnen worden bereikt", zei Azië-kenner James Hardy onlangs.

Kim zei dat het Zuid-Koreaanse leger geen tekenen heeft waargenomen waaruit blijkt dat Noord-Korea zich voorbereidt op een grootschalig conflict.

Deze tekenen zouden de mobilisering van eenheden kunnen zijn, waaronder eenheden voor de aanvoer van voorraden, maar volgens het Zuid-Koreaanse leger is daarvan niets te merken. "Ik denk dat de kans op een grootschalige provocatie klein is", zei Kim.

Fabriekterrein

Voor de tweede dag op rij werd ook donderdag Zuid-Koreaanse medewerkers van een gezamenlijk fabrieksterrein de toegang ontzegd.

Zuid-Koreanen kunnen niet naar hun werk in het Kaesong-complex, net over de zwaarbewaakte grens met Noord-Korea.

Overzicht van recente gebeurtenissen in Noord-Korea

Lees meer over de achtergrond van het conflict