Het Noord-Koreaanse leger zegt dat het definitieve goedkeuring heeft voor ''genadeloze'' militaire aanvallen op de Verenigde Staten met inbegrip van gebruikmaking van kernwapens.

Dit zei het officiële persagentschap KCNA woensdag.

De melding komt nadat het Pentagon zei dat het Amerikaanse leger zich voorbereidt op de plaatsing van een geavanceerd raketafweersysteem op het eiland Guam in de Grote Oceaan.

Met de ''voorzorgsmaatregel'' willen de Amerikanen hun militaire bases in dit gebied verdedigen tegen Noord-Koreaanse bedreigingen.

Waakzaam

''De Verenigde Staten blijven waakzaam met het oog op de Noord-Koreaanse provocaties en staan klaar om Amerikaans grondgebied, onze bondgenoten en onze nationale belangen te verdedigen'', zei een woordvoerster van het ministerie van Defensie.

Amerika ziet een ''echt en duidelijk'' gevaar uit Noord-Korea, gezien zijn nucleaire mogelijkheden, raketprogramma en oorlogszuchtige retoriek, liet de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel eerder op de dag weten.

Dreiging

Noord-Korea dreigde een maand geleden al met een preventieve nucleaire aanval tegen de Verenigde Staten. En vorige week had de opperste legerleiding van het land zijn strategische raketeenheden al in gereedheid gebracht voor mogelijke aanvallen op het Amerikaanse vasteland en de Amerikaanse bases in Guam en Hawaï.

''Het moment van de explosie komt snel naderbij'', aldus de verklaring van het KCNA, eraan toevoegend dat ''vandaag of morgen'' een oorlog zou uitbreken op het Koreaanse schiereiland.

Overzicht van recente gebeurtenissen in Noord-Korea 

Lees meer over de achtergrond van het conflict