Een Servische regeringsfunctionaris heeft de leiders van Kosovo woensdag de schuld gegeven van het mislukken van het overleg tussen beide landen. 

Het overleg liep dinsdagnacht stuk. Er werd geen overeenstemming bereikt over het belangrijkste geschil tussen beide partijen; de status van het noorden van Kosovo.

Presidentieel adviseur Marko Djuric zei na een bespreking met de Servische leiders dat de Servische voorstellen tijdens het overleg in Brussel door etnisch-Albanese regeringsfunctionarissen werden verworpen.

"De situatie is zeer ernstig, maar we blijven zoeken naar een compromis", aldus Djuric. Eerder zei de Kosovaarse premier Hashim Thaci dat de voorstellen van de Kosovaarse afvaardiging 'aarzelend' ontvangen werden door Servië.

Onafhankelijkheid

Kosovo riep in 2008 eenzijdig de onafhankelijkheid van Servië uit. Hoewel veel landen Kosovo inmiddels als onafhankelijk land erkennen weigert Servië dit.

Ook de etnische Serviërs in het noorden van Kosovo, zo'n vijftigduizend, erkennen Kosovo niet en weigeren de regering in Pristina, die wordt gedomineerd door etnische Albanezen, te gehoorzamen.

Servië wil lid worden van de EU, maar door Brussel is als voorwaarde gesteld dat de betrekkingen met Kosovo moeten worden genormaliseerd.