Door grote overstromingen als gevolg van storm en uitzonderlijke regenval zijn in oostelijke Argentijnse provincie Buenos Aires meer dan 40 doden gevallen.

De gouverneur van de provincie, Daniel Scioli, heeft woensdag tegen plaatselijke media gezegd dat er op zijn minst 54 doden zijn gevallen in de provinciehoofdstad La Plata alleen al.

In twee uur tijd viel dinsdagnacht bijna veertig centimeter regen. Volgens gouverneur Daniel Scioli verdronken veel mensen die voor het wassende water in hun auto probeerden te schuilen.

''Ik heb nog nooit zoiets gezien, de mensen zijn op een vreselijke manier (door het water) verrast en sommigen hebben geen tijd gehad aan deze fatale val te ontkomen'', aldus Scioli. "Onze prioriteit is nu mensen die vastzitten in bomen of op de daken van hun huizen."

Slachtoffers

Het grote aantal slachtoffers is volgens meldingen van het dagblad Clarín mede een gevolg van de enorme snelheid waarmee het water steeg, een meter in een half uur op plaatsen in buitenwijken van de hoofdstad, en het feit dat gebieden zijn getroffen die niet op hoog water zijn berekend.

Er is in zeker 100 jaar in april niet zo veel regen gevallen in de streek als op dinsdag. Veel mensen in de getroffen regio's hebben geklaagd dat er geen enkele waarschuwing vooraf is gegeven en nadat het water was gaan stijgen, zich opvallend weinig politie en andere hulpverleners vertoonden.

Door de stortregens kwam ook de grootste raffinaderij van het land onder water te staan, waardoor de elektriciteit uitviel en er brand uitbrak. De brandweer had uren nodig om het vuur te bedwingen. De raffinaderij ligt voor onbepaalde tijd stil.

Provincie

Volgens minister van nationale planning Julio de Vido zitten zo'n 280 duizend mensen in de provincie zonder stroom. "We richten ons op het herstellen van de elektriciteitsvoorziening, maar we wachten tot alle apparatuur droog is om de veiligheid van het personeel te garanderen. We willen niet dat iemand het leven laat", aldus De Vido.

President Cristina Fernandez en burgemeester van Buenos Aires Mauricio Macri geven elkaar de schuld van de dodelijke overstromingen. Veel Argentijnse media hadden woensdag al partij gekozen en wijzen met de beschuldigende vinger naar de president of de burgemeester.

Macri zei woensdag dat de problemen alleen kunnen worden opgelost als de nationale en de lokale autoriteiten de strijdbijl begraven. Volgens de burgemeester moeten er gigantische ondergrondse afvoersystemen worden aangelegd om de steeds vaker voorkomende overstromingen tegen te gaan.

Zondvloed

Het einde van de 'zondvloed' is nog niet in zicht. Volgens meteorologen blijft het in een groot deel van de provincie Buenos Aires en het oosten van de provincie La Pampa nog hard regenen tot en met donderdag. De Argentijnse regering heeft drie dagen van nationale rouw aangekondigd.

Stortregens Argentinië

Door grote overstromingen als gevolg van storm en uitzonderlijke regenval zijn in oostelijke Argentijnse provincie Buenos Aires meer dan 40 doden gevallen. © AFP
Dat heeft de gouverneur van Buenos Aires woensdag gezegd. Grote delen van de provinciehoofdstad La Plata staan onder water. Alleen daar al vielen 35 doden. © AFP
In twee uur tijd viel dinsdagnacht bijna veertig centimeter regen. Volgens gouverneur Daniel Scioli verdronken veel mensen die voor het wassende water in hun auto probeerden te schuilen. © AFP
''Ik heb nog nooit zoiets gezien, de mensen zijn op een vreselijke manier (door het water) verrast en sommigen hebben geen tijd gehad aan deze fatale val te ontkomen'', aldus Scioli. "Zoveel regen in zo'n korte tijd zorgde ervoor dat mensen vast kwamen te zitten (...)", aldus Scioli. "Onze prioriteit is nu mensen die vastzitten in bomen of op de daken van hun huizen." © AFP
Door de stortregens kwam ook de grootste raffinaderij van het land onder water te staan, waardoor de elektriciteit uitviel en er brand uitbrak. De brandweer had uren nodig om het vuur te bedwingen. De raffinaderij ligt voor onbepaalde tijd stil. © AFP
Volgens minister van nationale planning Julio de Vido zitten zo'n 280 duizend mensen in de provincie zonder stroom. "We richten ons op het herstellen van de elektriciteitsvoorziening, maar we wachten tot alle apparatuur droog is om de veiligheid van het personeel te garanderen. We willen niet dat iemand het leven laat", aldus De Vido. © AFP
President Cristina Fernandez en burgemeester van Buenos Aires Mauricio Macri geven elkaar de schuld van de dodelijke overstromingen. Veel Argentijnse media hadden woensdag al partij gekozen en wijzen met de beschuldigende vinger naar de president of de burgemeester. © AFP