Zelfmoordterroristen vermomd als Afghaanse militairen hebben woensdag een rechtbankcomplex in Farah, de hoofdstad van de gelijknamige Afghaanse provincie, aangevallen.  

Hetr negen uur durend gevecht kostte 53 mensen, onder wie de negen aanvallers, het leven. Tachtig mensen liepen verwondingen op.

De aanval begon rond 9 uur woensdagochtend plaatselijke tijd en had als doel de bevrijding van een tiental Talibanstrijders die gevangen werden gehouden in de rechtbank.

"Het was overduidelijk het plan om de gevangenen bij deze aanval te bevrijden, maar gelukkig zijn ze daar niet in geslaagd", aldus de politiechef van Farah.

Bekijk Farah op de kaart: 


Grotere kaart weergeven

Vuurgevecht

Zes mannen met bomvesten aan reden volgens de BBC in voertuigen van het Afghaanse nationale leger naar het rechtbankgebouw. Daar werd een voertuig opgeblazen door twee aanvallers.

De vier anderen renden richting de rechtbank. Beveiligers openden het vuur waardoor een van de overvallers werd gedood. De drie overgebleven aanvallers renden overheidsgebouwen in de buurt binnen waarna heftige vuurgevechten ontstonden tussen regeringsofficials en de Taliban.

Volgens ooggetuigen gebruikten beide partijen machinegeweren en granaten. Door de gevechten zouden 90 mensen gewond zijn geraakt.

Vertrouwen

De aanval op het rechtbankcomplex is het jongste voorbeeld dat de Taliban in staat zijn om overheidsinstellingen aan te vallen, ondanks de meestal zware bewaking. Het aanhoudende geweld heeft het vertrouwen in de regering van premier Hamid Karzai ernstig ondermijnd.

Dit is een groot probleem nu de internationale troepenmacht in 2014 grotendeels wordt teruggetrokken en de Afghaanse veiligheidsdiensten steeds meer de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op zich nemen.