Militairen van de Afrikaanse Unie (AU) hebben hun jacht op de voortvluchtige krijgsheer Joseph Kony in de Centraal-Afrikaanse Republiek gestaakt.

De Ugandese legerchef generaal Aronda Nyakairima zei woensdag dat de door Uganda geleide troepen in het land hun operaties hebben opgeschort totdat de AU duidelijkheid verschaft over hun status.

Ongeveer drieduizend Afrikaanse militairen zijn momenteel onder het mandaat van de AU ingezet tegen Kony's Verzetsleger van de Heer (LRA) in de Centraal-Afrikaanse Republiek CAR, waar opstandelingen de president vorige maand afzetten en de vorming van een nieuwe regering aankondigden.

Voormalige rebellenleider Michel Djotodia heeft zichzelf benoemd tot president. De AU heeft het lidmaatschap van de CAR ingetrokken en reisbeperkingen opgelegd aan de zelfbenoemde leiders. Nyakairima zei dat Ugandese troepen in het land blijven tot de AU hun vraagt te vertrekken.

Catastrofaal

Het is 'catastrofaal voor de burgers' in de CAR als de Afrikaanse troepen het land verlaten, aldus Kasper Agger, onderzoeker bij de in de Verenigde Staten gevestigde groep die Kony in de gaten houdt.

"Alle hoge commandanten van het LRA bevinden zich in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat is waar het zwaartepunt van de operaties zou moeten liggen. Dit geeft alleen het LRA een nieuwe schuilplaats", zei Agger.

De afgezette president van de CAR, François Bozizé, was een sterk voorstander van militaire pogingen om het LRA uit te roeien.

Amerikanen

De Verenigde Staten stellen een beloning van 5 miljoen dollar in het vooruitzicht voor informatie die leidt tot de arrestatie van Kony. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag gezegd.

Ongeveer 100 Amerikaanse militairen die helpen met inlichtingen en logistieke steun staken de operaties ook tijdelijk, zei een functionaris van de Amerikaanse ambassade.

Het was niet duidelijk of militairen uit andere landen die deel uitmaken van de regionale troepenmacht van de Afrikaanse Unie hun zoektocht ook opgeven.

Centraal-Afrikaanse Republiek, het land waar Kony zich zou ophouden:


Grotere kaart weergeven

Kindsoldaten

Kony, van wie onduidelijk is waar hij momenteel precies is, heeft in de loop der jaren veelvuldig gebruikgemaakt van zwakke regeringen en poreuze grenzen om te hergroeperen en strijders te rekruteren.

Kony wordt ervan beschuldigd de regio al 20 jaar te terroriseren en wordt gezocht door het Internationaal Strafhof voor oorlogsmisdaden. Zijn strijders worden beschuldigd van ontvoering van kinderen om die te gebruiken als strijders en seksslaven en van het afhakken van ledematen bij hun slachtoffers als methode van intimidatie en wraak.

Hoewel ze nog altijd kinderen ontvoeren uit dorpen in Congo en de CAR, is de groep niet meer zo sterk als voorheen. Volgens de Ugandese autoriteiten gaat het om ongeveer 250 mannen die zich in kleine groepen door de jungle bewegen.

Bekijk de video die wereldwijde aandacht op Kony richtte: