Rond de Palestijnse Gazastrook is het woensdag opnieuw onrustig. Uren na een Israëlische luchtaanval zijn daar woensdag twee raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd.

Ze richtten geen schade aan. Dat meldden Israëlische media.

Israël voerde dinsdagavond een luchtaanval uit op de Gazastrook. Dat gebeurde nadat dinsdag raketten waren afgeschoten vanuit het Palestijnse gebied.

Twee daarvan kwamen neer in de Gazastrook zelf, een derde raakte een open gebied in het zuiden van Israël. Geen van de drie raketten maakte slachtoffers.

Het was de eerste Israëlische luchtaanval op het gebied sinds november, toen Israël en de Palestijnse beweging Hamas een bestand in acht namen.

Hamas

De Israëlische minister van Defensie Moshe Ya'alon liet weten dat zijn land Hamas verantwoordelijk houdt ''voor alles dat wordt afgeschoten vanuit Gaza''.

''We staan niet toe dat het gewoonte is om op onze burgers en militairen te schieten.''

Overlijden gevangene

De nieuwe beschietingen vanuit de Gazastrook zouden een reactie zijn op het overlijden van een Palestijnse gevangene in een Israëlische gevangenis. De 64-jarige Maysara Abu Hamdeya overleed dinsdag tijdens zijn levenslange gevangenisstraf aan kanker. Hij zat vast vanwege een bomaanslag op een café in Israël.

Na zijn dood braken er rellen uit in de gevangenis in het oosten van Jeruzalem en op de westelijke Jordaanoever. Palestijnen die vast zitten in Israëlische gevangenissen worden in de Palestijnse gebieden doorgaans gezien als helden.

Alles over het Midden-Oostenconflict in ons dossier