De Verenigde Naties (VN) hebben hun goedkeuring uitgesproken voor een nieuw wapenhandelverdrag (Arms Trade Treaty).

Dat meldt de VN dinsdag. De VN spreekt van een historisch moment. 

Het verdrag moet niet alleen de transparantie binnen de wapenhandel versterken, maar ook de illegale export naar landen aan banden leggen. De gedachte erachter is dat het risico op schendingen van de mensenrechten en terrorisme wordt verkleind als het moeilijker wordt om aan wapentuig te komen.

154 landen stemden voor de resolutie, 3 tegen. 23 landen onthielden zich van hun stem.

Tegenhouden

Afgelopen weekeinde liepen onderhandelingen in een kleiner comité nog op niets uit doordat een kleine groep landen met Noord-Korea, Iran en Syrië het verdrag tegenhield.

De ondertekenaars van het verdrag verplichten zich ook alles te doen om te voorkomen dat conventionele wapens op de zwarte markt terechtkomen. Het gaat om allerlei wapentuig, van vuurwapens tot gevechtsvliegtuigen.

Belangrijke stap

Met het wapenhandelsverdrag is ''een belangrijke stap gezet op weg naar een veiligere wereld''. Dat stelt minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Timmermans spreekt van een ''historische stap dat vrijwel de gehele wereld het eens kon worden over strenge criteria voor wapenexport''. Volgens Timmermans wil Nederland het verdrag snel tekenen en ratificeren. Hij roept andere landen op dat ook te doen. Vanaf begin juni kan het verdrag worden ondertekend.