Noord-Korea brengt alle nucleaire installaties weer in bedrijf, waaronder ook de kernreactor van Yongbyon, die het land in 2007 sloot.

Dat heeft het staatspersbureau KCNA dinsdag gemeld. De installaties zullen worden gebruikt voor de opwekking van energie en voor militaire doeleinden, aldus KCNA.

De reactor van 5 megawatt in Yongbyon ging in het midden van 2007 dicht in het kader van een internationale overeenkomst, waarbij behalve Noord-Korea ook Zuid-Korea, Japan, Rusland, China en de Verenigde Staten betrokken waren.

Noord-Korea doekte zijn nucleair programma op in ruil voor meer economische hulp en brandstof.

Vrede

In een eerder gepubliceerde speech van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zegt hij dat kernwapens een garantie voor vrede zijn.

''Onze nucleaire kracht is een betrouwbaar afschrikwekkend middel'', zei Jong-un in de speech tegenover de algemene vergadering van de regerende Arbeiderspartij. ''Ze garanderen onze soevereiniteit.''

De afgelopen weken gebruikte Noord-Korea veel oorlogsretoriek richting Zuid-Korea. Het noorden voerde in februari een kernproef uit.

China

China betreurt het besluit van Noord-Korea. Alle partijen moeten aan de onderhandelingstafel terugkeren, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Hij noemde de situatie op het Koreaanse schiereiland ''gevoelig en ingewikkeld''. Een conflict daar dient niemands belang. China is de belangrijkste bondgenoot van het stalinistische regime in Pyongyang.

'Sterk antwoord' 

De Zuid-Koreaanse regering is ''diep'' teleurgesteld over het besluit van Pyongyang. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pyongyang herinnerde de Noord-Koreanen aan hun belofte uit het verleden dat zij zouden streven naar een kernwapenvrij Koreaans schiereiland.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye zei maandag al met een ''sterk antwoord'' te komen tegen eventuele agressie van de noorderbuur. ''Er zal een sterke reactie zijn zonder rekening te houden met politieke overwegingen'', aldus Park.

Het communistische noorden had eerder de ''staat van oorlog'' afgekondigd. Seoul liet weten dat militaire eenheden direct mogen reageren op agressie vanuit het noorden en niet eerst hoeven te wachten op toestemming van de regering.

Formeel zijn beide landen sinds het staakt-het-vuren van 1953 nog steeds met elkaar in oorlog. De kernproef van februari was voor de Verenigde Naties reden het land sancties op te leggen, wat weer tot woedende reacties leidde van Kim Jong-un.

Witte Huis

De Verenigde Staten nemen de oorlogszuchtige dreigementen serieus, maar tot dusver zijn geen grote troepenverplaatsingen waargenomen in Noord-Korea. ''We hebben geen activiteiten gezien die de retoriek bevestigen'', aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Chronologie van de gebeurtenissen in Noord-Korea