Al-Qaida in de Islamitische Maghreb heeft maandag de aanslag op de Malinese stad Timboektoe die zaterdag plaatshad opgeëist. De gevechten in Timboektoe woedden maandag nog voort.

De strijd barstte zaterdag los toen een zelfmoordterrorist zich opblies bij een militaire controlepost bij de westelijke toegangsweg van de stad.

Die aanslag lijkt een afleidingsmanoeuvre te zijn geweest, aldus een woordvoerder van het Malinese leger. Toen de veiligheidsdiensten zich naar de plek des onheils snelden wisten extremistische strijders op andere plekken de stad binnen te dringen.

De extremisten die de stad infiltreerden verschansten zich onder meer in het centraal gelegen hotel Colombe, waar journalisten en hulpverleners vaak verblijven. "Een groep van zeven jihadisten infiltreerde onze tuin", zei de manager van het hotel. "De strijd woedde de hele nacht."

Volgens de legerwoordvoerder duurde de gevechten tot maandagochtend. Het leger was maandagmiddag nog bezig de stad uit te kammen. Sinds zaterdag heeft het leger elf jihadisten gedood, aldus de woordvoerder.