Het Openbaar Ministerie zal de doodstraf eisen tegen James Holmes, die verdacht wordt van het doodschieten van 12 mensen in een bioscoop in Aurora (Colorado).

Dat is maandag bekendgemaakt.

De schietpartij vond plaats in juli vorig jaar, tijdens de première van de Batmanfilm The Dark Knight Rises. 70 mensen raakten gewond.

Holmes (25) heeft aangeboden schuld te bekennen om zo de doodstraf te ontlopen. Justitie noemde het vorige week al ''uiterst onwaarschijnlijk'' dat ze op het aanbod zou ingaan.

Bekennen

Openbaar aanklagers zouden zich hebben geërgerd toen Holmes aanbood om schuld te bekennen. Volgens hen was er geen sprake van een geldig aanbod en was er sprake van een ''publiciteitsstunt''.

Volgens justitie werkt Holmes niet goed mee aan het onderzoek en houdt hij informatie achter. Daarom was het voorstel onacceptabel.

James Holmes staat terecht voor de moord op 12 mensen en het verwonden van 70 anderen. Tijdens de première van de Batmanfilm The Dark Knight Rises in juli vorig jaar gooide hij een rookbom in de zaal en begon lukraak bezoekers neer te schieten.