Paus Franciscus heeft zondag vanaf het Sint-Pietersplein zijn paaszegen Urbi et Orbi uitgesproken.

Hij wenste iedereen een zalig Pasen, maar deed dat niet zoals zijn voorgangers in verschillende talen. Ook sprak hij zijn dankwoord voor de aanwezige bloemen uit in het Italiaans en niet in het Nederlands.

Het plein werd, net als de voorgaande 27 jaar, opgesierd door uit Nederland afkomstige bloemen. Volgens het Vaticaan waren er 250.000 mensen aanwezig.

Het was de eerst paasmis voor de Argentijnse paus. De kardinalen verkozen hem 2 weken geleden als opvolger van de in februari teruggetreden Benedictus XVI.

Korea

De kerkvorst riep in zijn toespraat op tot vrede in de wereld. Hij gaf aan te hopen op een diplomatieke oplossing van de crisis op het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea zei vrijdag nog ''in staat van oorlog'' te zijn met buurland Zuid-Korea.

Ook pleitte de paus voor vrede in het Midden-Oosten en politieke oplossingen voor conflicten in verschillende Afrikaanse landen.

Franciscus zei dat geloof mensen kan helpen hun leven te veranderen door ''de woestijn in onze harten te laten bloeien."

''Vrede in de hele wereld. Een wereld die nog steeds verdeeld is door hebzucht en de hang naar makkelijke winst", sprak de paus. ''Een zelfzuchtige wereld die het menselijk leven en het gezin bedreigt, egoïsme dat zich uit in mensenhandel, de ernstigste vorm van slavernij in deze 21e eeuw."

Jeruzalem

Duizenden gelovigen uit de hele wereld hebben Pasen gevierd in de oude stad van Jeruzalem. In de kerk van het Heilige Graf ging Fuad Twal van Jeruzalem, de belangrijkste rooms-katholieke leider in het gebied, voor in gebed en de aansluitende processie.

De kerk van het Heilige Graf is gebouwd op de plaats waar Christus zou zijn gekruisigd en begraven.

Volgens het Israëlische ministerie van Toerisme zijn de afgelopen dagen ter gelegenheid van de christelijke en joodse feestdagen rond de 150.000 toeristen naar Israël gereisd.