Noord-Korea heeft zaterdag de spanningen met buurland Zuid-Korea verder opgevoerd door te dreigen met het sluiten van een gezamenlijk industrieterrein.

Dat melden diverse internationale media zaterdag, waaronder de New York Times.

Het industrieterrein ligt in de stad Kaesong, vlakbij de grens met Zuid-Korea. Het gelijknamige industrieterrein wordt door de twee landen samen gerund en is daarmee een van de laatste symbolen van samenwerking tussen de twee Korea's.

Kaesong, dat tot nu toe ongemoeid bleef, geldt als belangrijke inkomstenbron voor Noord-Korea, dat gebukt gaat onder een grote hoeveelheid sancties van de internationale gemeenschap. De industriële zone levert zo'n 2 miljard dollar op. Bovendien zorgt de industrie voor een toestroom van buitenlandse valuta.

Spanningen

De twee landen zijn officiëel al sinds 1950 in oorlog omdat er nooit een vredesverklaring is getekend.

De spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea lopen de afgelopen weken ernstig op. Eerder op de dag meldden Noord-Koreaanse staatsmedia dat het land 'in staat van oorlog' is met Zuid-Korea. 

De verklaring volgt op een aantal opeenvolgende escalaties de afgelopen weken. Zo bracht Noord-Korea vrijdag raketten in stelling nadat Zuid-Korea en de Verenigde Staten een militaire oefeningen deden langs de kust van het Koreaanse schiereiland.

Oorlogsmentaliteit

Zuid-Korea en de VS hebben laten weten niet erg onder de indruk te zijn van de retoriek van het land. "Noord-Korea heeft een oorlogsmentaliteit, maar het zal geen oorlog starten", aldus een woordvoerder van de Amerikaanse overheid tegenover nieuwszender CBS. Desalniettemin worden er wel extra voorzorgsmaatregelen genomen.