Voormalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov heeft zaterdag pogingen om hem de schuld te geven voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie veroordeeld, meldde het Russische persbureau RIA Novosti.

''Ik zag de noodzaak van decentralisatie en modernisering van de Sovjet-Unie, maar ik was voor het behoud van de Unie. Alle pogingen om mij de schuld van de val van de Unie in de schoenen te schuiven, zijn onverantwoord, ongefundeerd en bedrieglijk'', zei Gorbatsjov tijdens een openbare lezing in Moskou.

De 82-jarige Gorbatsjov, wiens glasnost-politiek en perestrojka-hervormingen uiteindelijk leidden tot de ineenstorting van de Sovjet-Unie, benadrukte dat de eerste Russische president Boris Jeltsin ''destructief had gehandeld'' na de mislukte couppoging van augustus 1991.

Gorbatsjov zei dat het perestrojka-beleid, dat hij ziet als zijn belangrijkste prestatie, vrijheid en democratie bracht voor Rusland en Centraal- en Oost-Europa. Ook prees hij zichzelf voor de terugtrekking van de Sovjettroepen uit Afghanistan in 1989.