De Keniaanse verkiezingsuitslag van begin deze maand is geldig. Dat betekent dat Uhuru Kenyatta de verkiezingen nipt heeft gewonnen van Raila Odinga.

Dat heeft het hooggerechtshof van het land zaterdag bepaald. Odinga, de huidige premier van Kenia, heeft zich neergelegd bij de uitspraak van de rechters.

De uitslagen van de presidentsverkiezingen van 4 maart werden betwist door Odinga. Na een reeks technische problemen bij de verwerking van de stemmen werd Kenyatta op 9 maart officieel tot winnaar uitgeroepen. Hij kreeg 50,07 procent van de stemmen, waardoor een tweede ronde niet meer nodig is.

''Het is nu aan het Keniaanse volk, hun leiders, het maatschappelijk middenveld, de particuliere sector en de media om ervoor te zorgen dat de eenheid, vrede, soevereiniteit en welvaart van de natie wordt bewaard", aldus de rechtbank.

Respecteren

Odinga zal het besluit van het Hooggerechtshof 'volledig respecteren'. ''De rechtbank heeft gesproken," zei Odinga tijdens een persconferentie na de uitspraak. ''Ik wens de gekozen president Uhuru Kenyatta en zijn team geluk."

Kenyatta dankte in een televisietoespraak het Hooggerechtshof voor hun werk. De verkozen president beloofde dat zijn regering zal werken ''met en dienen voor alle Kenianen, zonder enige vorm van discriminatie''.

Beveiliging

Bij het hooggerechtshof is de beveiliging opgeschaald, meldt de BBC. In 2007 kwamen 1200 mensen om door geweld na de betwiste verkiezingsuitslag. Kenyatta en zijn 'running mate', William Ruto, worden door het Internationaal Strafhof verantwoordelijk gehouden voor misdaden tegen de menselijkheid, begaan in de nasleep van de verkiezingen in 2007.

Vertrekkend president Mwai Kibaki heeft de Kenianen opgeroepen kalm te blijven en de uitslag te accepteren.