De Italiaanse president Giorgio Napolitano treedt niet voortijdig af. Hij is van plan zijn mandaat vol te maken. Dat loopt tot 15 mei.

Napolitano heeft dat zaterdag gezegd.

In de Italiaanse pers werd volop gespeculeerd dat het 87-jarige staatshoofd zaterdag zijn aftreden bekend zou maken om de weg vrij te maken voor nieuwe verkiezingen.

Door terug te treden zou hij grondwettelijke belemmeringen omzeilen die het onmogelijk maken dat een president in de laatste maanden van zijn termijn het parlement ontbindt en nieuwe verkiezingen uitschrijft.

Deskundigen

Sinds de verkiezingen in februari is het nog steeds niet gelukt een nieuwe regering te vormen. Napolitano zei zaterdag dat hij de moed niet opgeeft en blijft proberen om de gestrande formatie vlot te trekken.

Napolitano gaat twee kleine groepen van deskundigen vragen voorstellen te formuleren voor institutionele en economische hervormingen die door alle politieke partijen kunnen worden gesteund.

Het staatshoofd van de op twee na grootste economie in de eurozone had vrijdag gesprekken met de leiders van de politieke partijen, nadat Pier Luigi Bersani van de centrum-linkse Democratische Partij (PD) er niet was geslaagd steun voor een regering te krijgen.

PD haalde bij de verkiezingen vorige maand wel een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar niet in de Senaat.

Grillo

De Beweging 5 Sterren (M5S) van cabaretier Beppe Grillo is het op veel punten eens met Bersani's voorstellen, maar weigert uit principe iedere steun en wil slechts wet voor wet beoordelen.

Het Volk van de Vrijheid (PdL) van Silvio Berlusconi stelt ''onacceptabele'' eisen, vindt Bersani. Zo zou Berlusconi het presidentschap opeisen.