In Syrië is een Belgische islamitische strijder om het leven gekomen. De 23-jarige Sean Pidgeon uit Laken is de eerste jihadist uit België die in het Arabische land is gesneuveld.

Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad zaterdag.

Hij zou vorige week zijn gedood tijdens een vuurgevecht. De van oorsprong Congolese Pidgeon was in november met vier vrienden uit de regio Brussel naar Syrië afgereisd om te vechten tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Een van zijn vrienden, de 23-jarige Sami Djedou, raakte tijdens het vuurgevecht gewond aan zijn hoofd en schouder. ''Maar niet erg genoeg om de heilige strijd te staken'', liet hij zijn moeder telefonisch weten.

In dat gesprek vertelde hij ook dat Pidgeon was omgekomen.

Bloedige strijd

In Syrië zouden een kleine 200 Belgische jihadisten strijden aan de zijde van opstandelingen die al twee jaar zijn verwikkeld in een bloedige strijd tegen de troepen van het regime-Assad. Velen sluiten zich aan bij de radicaal-islamitische beweging Jabhat al-Nusra, aldus Het Nieuwsblad.

Volgens een schatting van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn een kleine 100 Nederlanders naar Syrië vertrokken om mee te doen aan de oorlog tegen Assad. Van twee is bekend dat zij zijn omgekomen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten