Noord-Korea heeft verklaard in "staat van oorlog" te verkeren met Zuid-Korea en alle Koreaanse aangelegenheden ook op die manier te zullen behandelen.

Staatsmedia in het geïsoleerde land hebben dat zaterdag gemeld. Hoewel er geen bommen zijn gevallen, schreef het Noord-Koreaanse persbureau KCNA dat er feitelijk ''sprake is van een kernoorlog op het Koreaanse schiereiland''.

Noord- en Zuid-Korea hebben sinds de Koreaanse Oorlog tussen 1950 en 1953 een grensconflict. De oorlog werd officiëel niet beëindigd: de landen hebben nooit een vredesverdrag getekend, maar er was wel sprake van een wapenstilstand.

De verklaring volgt op een aantal opeenvolgende escalaties de afgelopen weken. Zo bracht Noord-Korea vrijdag raketten in stelling nadat Zuid-Korea en de Verenigde Staten een militaire oefeningen deden langs de kust van het Koreaanse schiereiland.

Provocaties

Noord-Korea ziet de acties als provocaties en stelt dat het duidelijk is dat de VS en Zuid-Korea het land willen veroveren.

Eerder deze week verbrak Noord-Korea al de laatste communicatie met Seoul. De Noord-Koreaanse regering waarschuwde toen dat er "ieder moment" oorlog zou kunnen uitbreken.

Of de jonge leider Kim Jong-un (29) werkelijk escalatie wil riskeren is onzeker. Zuid-Korea is gewend aan oorlogsretoriek van het buurland. Het speciale ministerie van Hereniging liet zaterdag weten dat de dreigementen ''niet nieuw'' zijn.