In China is een nieuw schandaal rond melkpoeder voor baby's uitgebroken, deze keer met poeder uit Nederland.

Dat meldde de staatszender CCTV vrijdag.

De Chinese distributeur heeft poeder dat over de houdbaarheidsdatum was, toch verkocht. Het bedrijf had het etiket veranderd. Supermarkten in China hebben de verpakkingen uit de schappen gehaald.

Het gaat om melkpoeder van het merk Hero Nutradefense, dat alleen in Nederland wordt gemaakt. Hero zegt op zijn website dat er geen problemen zijn met de veiligheid en kwaliteit van zijn melkpoeder.

Sjoemelen

De fraude was al in november aan het licht gekomen. Toen deden de autoriteiten een inval in het hoofdkantoor van de distributeur in de stad Suzhou, vlakbij Shanghai. Ze namen 520.000 pakken en 38.000 blikken melkpoeder in beslag, met een totale waarde van 50 miljoen yuan (6,3 miljoen euro). Ondanks de actie bleef de distributeur doorgaan met sjoemelen. De directeur is daarom opgepakt, aldus CCTV vrijdag.

China was in 2008 in de ban van een groot melkpoederschandaal. Het poeder bleek besmet te zijn met melamine, dat moest verhullen dat het was aangelengd. Honderdduizenden baby's kregen last van hun nieren. Zes zuigelingen overleden daaraan.

Na de vervuiling stapten Chinese ouders massaal over op Europees melkpoeder. Dat leidde onder meer in Nederland tot lege schappen.