Voor- en tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Mursi zijn vrijdag in verscheidene steden op de vuist gegaan.

Een protestbetoging op de stoep van het kantoor van de omstreden procureur-generaal Talaat Abdullah verliep vooralsnog vreedzaam.

In de mediterrane kuststad Alexandrië kwam een protestmars tegenstanders van Mursi's Moslimbroederschap op een regen van stenen en brandbommen te staan.

In de universiteitsstad Zagazig, in de Nijldelta, raakten demonstranten slaags met de oproerpolitie toen ze brand wilden stichten in een kantoor van de Moslimbroeders.

Kettingen

In de hoofdstad Caïro sloten honderden betogers het gebouw waar procureur-generaal Abdullah zetelt met kettingen en sloten af.

De demonstranten begeleidden hun actie met handgeklap en tromgeroffel en hielden een bord omhoog met de woorden 'Vertrek. Basta'. De beroepsrechter oordeelde woensdag dat Mursi's benoeming van de procureur-generaal onrechtmatig was.

Arrestatiebevelen

De arrestatiebevelen die Abdullah maandag uitvaardigde tegen vijf voorvechters van burgerrechten en democratische hervormingen joegen de oppositie nog eens te meer tegen hem in het harnas.

Het vijftal zat volgens de procureur-generaal achter de onlusten van vorige week rond het hoofdstedelijke hoofdkwartier van de Moslimbroederschap. Maar de oppositie beschouwt de aanhoudingen als de zoveelste zet om tegenstanders van de regering-Mursi de mond te snoeren.

Verscheidene oppositiegroepen hadden hun aanhang gevraagd vrijdag de straat op te gaan om hun ongenoegen over de in hun ogen oneerlijke bejegening van de oppositie kracht bij te zetten.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Dossier Egypte