Het staatspersbureau van het geïsoleerde en geheimzinnige Noord-Korea heeft vrijdag een foto gepubliceerd waar op de achtergrond een overzicht van de voornaamste bewapening hangt.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldde vrijdag dat de lijst wapens mogelijk per ongeluk op de foto terecht is gekomen.

De lijst hangt achter de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un die aan een bureau zit met vier hoge militairen staand om zich heen. Het was volgens het staatspersbureau KCNA een spoedbijeenkomst, waar Kim vrijdag plannen voor raketaanvallen op Hawaï, Guam en het Amerikaanse vasteland besprak.

Volgens de voor een deel zichtbare lijst beschikt Pyongyang over 40 grote onderzeeërs, 13 landingsvaartuigen, 6 mijnenvegers, 27 andere ondersteunende marinevaartuigen en 1852 vliegtuigen.

Zuid-Korea

Militaire waarnemers in Zuid-Korea zeiden vrijdag dat de getallen lijken te stroken met wat in het zuiden wordt vermoed over het wapentuig in het Noord-Korea van de dynastie van Kim Jong-uns grootvader Kim Il-sung (1912-1994).

Het wordt evenwel niet uitgesloten dat Kim de foto liet publiceren om zijn stroom dreigementen aan het adres van Seoul en Washington met fotomateriaal kracht bij te zetten. Er is ook een kaart op te zien met lange rechte lijnen van Korea naar de VS getekend.