De president van Kenia, Mwai Kibaki, heeft de bevolking vrijdag opgeroepen kalm te blijven over een rechterlijke uitspraak die de verkiezingsuitslagen vernietigt of bekrachtigt.

Het Hooggerechtshof doet zaterdag uitspraak over de klacht van premier Raila Odinga die stelt dat er met de uitslagen van de verkiezingen van 4 maart is geknoeid.

Odinga zegt dat Uhuru Kenyatta van de Kikuyo-stam niet heeft gewonnen. Kenyatta werd na dagen stemmen tellen op 9 maart uitgeroepen tot de winnaar.

De omstreden uitslag van de vorige presidentsverkiezingen leidde begin 2008 tot stammenstrijd, waarbij meer dan 1200 doden vielen en honderdduizenden van huis en haard werden verdreven.

Odinga

Ook toen claimde Odinga het presidentschap. Uiteindelijk legde hij zich neer bij een politiek compromis waarmee hij als premier aan de slag kon.

Volgens waarnemers is de kans nu kleiner dat weer op grote schaal etnische onlusten ontstaan. Dankzij hervormingen in 2010 is het vertrouwen van de bevolking in de kiescommissie en de rechterlijke macht gegroeid.

Bondgenoten

Bovendien zijn de voornaamste kemphanen van 2007 en 2008, de stammen Kikuyu en Kalenjin, deze stembusgang als bondgenoten ingegaan. Wel heerst er onrust in het westen waar de stam van Odinga, de Luo, woont.

Als het hof de verkiezingsuitslagen niet bekrachtigt, moeten er nieuwe verkiezingen komen.