Bij aanslagen op sjiitische moskeeën in Irak zijn vrijdag zeker 23 mensen om het leven gekomen en meer dan 140 gewond geraakt.

Dat hebben de Iraakse autoriteiten gezegd.

Autobommen explodeerden in de hoofdstad Bagdad vrijwel gelijktijdig bij vier moskeeën vlak nadat het vrijdaggebed was afgelopen.

De dodelijkste aanslag had plaats in de wijk Jihad, toen een autobom explodeerde op het moment dat gelovigen een gebedshuis verlieten. Zeven mensen verloren het leven en 25 raakten gewond.

Bij een aanslag in de wijk Qahira vonden vier mensen de dood en raakten achttien gewond. Drie gelovigen kwamen om en vijftien raakten gewond toen een bom explodeerde in de wijk Zafaraniyah, in het oosten van de stad.

De vierde autobom ging af in de noordoostelijk gelegen wijk Binook. Daarbij vielen vijf doden en liepen veertien mensen verwondingen op.

Zelfmoordterrorist

In de noordelijke stad Kirkuk, bijna driehonderd kilometer ten noorden van de stad, reed een zelfmoordterrorist in op een groep gelovigen die net een moskee verliet. Drie mensen verloren bij de aanslag het leven en zeventig raakten gewond.

De politie houdt soennitische moslims die banden onderhouden met de terreurorganisatie al-Qaeda, verantwoordelijk voor de aanslagen.

Sjiieten

De aanslagen lijken het werk te zijn van de Iraakse tak van al-Qaeda. De soennitische terreurorganisatie, bekend onder de naam Islamitische Staat Irak, voert regelmatig aanslagen met bomauto's uit in een poging angst te zaaien onder sjiieten en het vertrouwen in de sjiitische regering van premier Nouri al-Maliki uit te hollen. Soennieten zien sjiieten als ketters.