Het Noord-Koreaanse leger heeft donderdag opdracht gekregen om raketten in staat van paraatheid te brengen.

Leider Kim Jong-un gaf daartoe het bevel nadat twee Amerikaanse bommenwerpers langs het Koreaanse schiereiland waren gevlogen. De Noord-Koreanen zien dat als een provocatie.

De B-2's, die onzichtbaar zijn op de radar, vlogen vanuit de VS naar Zuid-Korea waar ze nepbommen lieten vallen. Daarna keerden ze terug naar hun basis. Hun actie maakte deel uit van legeroefeningen van de VS en Zuid-Korea.

Staatspersbureau KCNA maakte bekend dat de raketten klaarstaan ''om op ieder moment het vasteland van de VS en Amerikaanse bases in Zuid-Korea en op de Stille Oceaan aan te vallen.''

Hoewel Noord-Korea niet aantoonbaar over raketten beschikt die de VS kunnen bereiken en dreigementen in het verleden vaak loos zijn gebleken, maken de Amerikanen zich zorgen.

Oorlogszuchtig

''We moeten alle provocerende en oorlogszuchtige woorden van deze jonge leider serieus nemen'', waarschuwde minister van Defensie Chuck Hagel. Hij ontkende dat de actie met de bommenwerpers de situatie erger heeft gemaakt.

Rusland uitte vrijdag indirect kritiek op het Amerikaanse besluit om twee bommenwerpers naar het Koreaanse schiereiland te sturen. Minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken waarschuwde dat de toegenomen militaire acties daar tot spanningen kunnen leiden die niet meer beheersbaar zijn.

Noord-Korea heeft de afgelopen weken herhaaldelijk gedreigd de wapens weer op te zullen pakken tegen het buurland en de VS.

De spanning tussen de vijanden is opgelopen sinds Noord-Korea in februari zijn recentste kernproef hield, die vervolgens scherp werd veroordeeld door de rest van de wereld. Noord- en Zuid-Korea tekenden in 1953 een wapenstilstand, maar van officiële vrede is het nooit gekomen.