Frankrijk wil zijn militaire aanwezigheid in Mali afbouwen. Dat zei president François Hollande donderdag in een interview.

Hollande wil de huidige 4000 militairen in de voormalig Franse kolonie in juli terugbrengen tot 2000, aan het eind van het jaar moeten het er nog 1000 zijn.

De 1000 achterblijvers gaan waarschijnlijk op in een vredesmacht van de Verenigde Naties, verwacht Hollande. Hij hoopt in juli op verkiezingen in het door oorlog verscheurde land.

De Fransen grepen in januari van dit jaar militair in om te voorkomen dat radicaal islamitische strijders nog verder zouden oprukken.

Ondersteund door militairen uit Tsjaad wisten de Franse militairen de moslimextremisten te verdrijven uit de grote steden in het noorden. Velen hebben zich echter teruggetrokken in de woestijn en blijven van daar uit aanvallen uitvoeren.

Belasting

Hollande zei in het interview ook dat hij vast wil houden aan de omstreden belastingmaatregel waarbij inkomens van boven de miljoen euro met 75 procent belast worden.

De vermogensbelasting voor rijken was een van de centrale verkiezingsbeloftes van de socialisten. De voorgestelde maatregel stuitte op forse kritiek van rijke Fransen. Het was voor acteur Gérard Depardieu aanleiding Frankrijk de rug toe te keren en zich te laten naturaliseren tot Rus.

De oorspronkelijke regeling werd eind december kort voordat zij in werking zou treden door het Franse Constitutionele Hof ongrondwettelijk verklaard.

Het principe zelf blijft nu overeind, alleen moet de werkgever dit percentage gaan ophoesten en niet de ontvanger. Hollande wil hiermee hoge salarissen ontmoedigen.

Populariteit

Het interview komt op een belangrijk moment voor de Franse president. Vandaag werd bekend dat de populariteit van een Frans staatshoofd nog nooit zo laag is geweest als nu het geval is bij Hollande.