De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag unaniem besloten tot militaire actie in het vrijwel tot anarchie vervallen noordoosten van Congo, het voormalige Zaïre. 

Het gebied is rijk aan natuurlijke hulpbronnen, waaronder coltan dat nodig is voor de productie van mobieltjes en spelcomputers.

De rijkdommen worden al bijna 20 jaar geplunderd door gewapende bendes die ook moorden, ontvoeren en verkrachten.

De VN hebben al een missie van 20.000 man in de Democratische Republiek Congo, de Monusco. Maar die heeft als 'vredeshandhavende missie' een zwak mandaat en bovendien een slechte reputatie.

Strijdmacht

De Veiigheidsraad wil nu dat er binnen Monusco ''een speciale strijdmacht'' wordt gevormd ''die gericht in de aanval gaat om gewapende troepen uit te schakelen''.

In de resolutie van de Veiligheidsraad is vastgelegd dat het mandaat van de nieuwe brigade geldt voor één jaar. De raad noemt het besluit tot oprichting van de eenheid ''uitzonderlijk'' en niet van toepassing op andere vredesoperaties.

Volgens diplomaten is het waarschijnlijk dat Zuid-Afrika, Tanzania en Malawi de manschappen gaan leveren voor de brigade.