De poging van de centrumlinkse Italiaanse politicus Pier Luigi Bersani om een regering te vormen is donderdag mislukt.

President Giorgio Napolitano moet nu het initiatief nemen om te kijken of er een alternatief is, mogelijk in de vorm van een soort regering van nationale eenheid.

Anders moeten er weer verkiezingen worden gehouden.

Bij de parlementsverkiezingen in februari won Bersani een meerderheid in de Italiaanse Tweede Kamer, maar hij bleek steun van rivalen nodig te hebben in de Senaat. Bersani hoopte tevergeefs op steun uit de gelederen van Beppe Grillo, de blogger en komiek die met zijn protestbeweging in één klap een kwart van de kiezers achter zich kreeg.

Berlusconi

Bersani wilde niet ingaan op de avances van zijn politieke tegenpool, de centrumrechtse expremier Silvio Berlusconi. Die bood steun aan in ruil voor onder meer een centrumrechtse vicepremier in de regering-Bersani.

Napolitano gaat de politieke situatie vrijdag de hele dag bespreken met de politieke partijen. De eerste die aan de beurt is, om 11.00 uur, is de partij van Berlusconi, het Volk van de Vrijheid (PDL). Bersani's Democratische Partij (PD) staat als laatste in de avond op het programma (18.30 uur).