De Franse president François Hollande is volgens opiniepeilers de impopulairste president die zij zich kunnen heugen.

Momenteel is bijna 70 procent van de ondervraagden ontevreden over de 58-jarige Normandiër die 15 mei vorig jaar president werd.

De Fransen weten volstrekt niet meer wat hij uitvoert, zei een opiniepeiler donderdag tegen Franse media.

Eén ondervrager

De president heeft daarom een veteraan van de Franse tv, nieuwslezer David Pujadas gevraagd hem te interviewen. Het feit dat er maar één ondervrager is uitgenodigd, is volgens critici echter al een teken van zwakte van de president of de medewerkers die over zijn imago waken.

Hollande moet donderdagavond namelijk voor zijn politiek overleven in circa drie kwartier de kijkers ervan overtuigen dat zijn beleid strookt met de doelstellingen die hij voor zijn verkiezing een jaar geleden formuleerde en dat hij de man is die weet hoe het land uit de crisis komt, stellen Franse media.

Geloofwaardigheid

Het is voor Hollande als president zijn vierde rechtstreekse vraaggesprek op de televisie. Het is nu zo belangrijk voor zijn geloofwaardigheid vanwege de slechte toestand van de Franse economie. Die stagneert terwijl Hollande met hogere belastingen probeert op dezelfde voet, die van voor de crisis, verder te gaan.

Hollande verkondigde eerder onder meer dat de allerijksten die meer dan een miljoen euro per jaar verdienen, 75 procent over hun inkomen zouden gaan betalen, dat de werkloosheid zou gaan dalen, de economie iets zou gaan groeien (1,7 procent) en het begrotingstekort binnen de perken blijft.

Herexamen

Opperrechters hebben het superrijken-belastingplan getorpedeerd en de crisis de overige plannen. De werkloosheid stijgt waarschijnlijk in de eerste helft van dit jaar tot 11 procent van de beroepsbevolking en heeft recent met meer dan 3,18 miljoen werklozen het record van 1997 gebroken.

De economie kromp eind vorig jaar en zou dit jaar met moeite 0,1 procent groei halen. Een links Frans dagblad, Libération, noemde het vraaggesprek van donderdag ''een herexamen'' omdat volgens de krant de president het er in de vorige interviews zo slecht van afbracht.