Het conflict in Syrië moet volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans een politieke oplossing krijgen. 

Ook geeft hij aan dat er een rol voor de NAVO ligt als huidig president van Syrië Bashar al-Assad van het politieke toneel is verdwenen en er een stabilisatie tot stand is gebracht.

Dat zegt Timmermans tegen BNR Nieuwsradio.

Het is volgens de minister goed dat de Verenigde Naties zich voorbereiden op verschillende scenario's. Voor een militaire interventie benadrukt hij dat er een mandaat van de VN-Veiligheidsraad nodig is

Wapenembargo

Het wapenembargo voor Syrië loopt 1 juli af. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben al kenbaar gemaakt de Syrische oppositie dan van wapens te willen voorzien. De Fransen en de Britten vinden dat de opstandelingen meer Europese steun verdienen in hun strijd tegen het bewind.

Timmermans krijgt op dit terrein de vrije hand van de partijen. Het is volgens de minister belangrijk om hierin tot een eenduidig standpunt te komen.

"We moeten daarom ook proberen om het in de Europese Unie eens te worden over een compromis. Het blijft een hele moeilijke afweging. Het maakt wel een belabberde indruk als Europa in zo'n belangrijke kwestie niet met één stem kan spreken", aldus Timmermans.

Lees alles over de situatie in Syrië in ons dossier