De raad van ministers in Suriname heeft donderdag ingestemd met een wetsvoorstel om een constitutioneel hof in te stellen.

Dat hof zou duidelijk moeten maken of de omstreden amnestiewet al dan niet in strijd is met de grondwet. Daardoor kan het 8 Decemberproces, waarin president Desi Bouterse de hoofdverdachte is, uit de huidige impasse geraken.

Zowel het Openbaar Ministerie als de rechter, in dit geval de krijgsraad, vond zichzelf niet bevoegd te bepalen of de amnestiewet in strijd is met de Surinaamse grondwet.

Alleen een constitutioneel hof zou die toetsing kunnen doen. Hoewel de Surinaamse regering lange tijd de intenties toonde om zo’n hof in te stellen, was dat nog nooit gebeurd.

Onduidelijk

Wanneer de instantie daadwerkelijk wordt ingesteld is nog niet duidelijk omdat het Surinaamse parlement de wet moet goedkeuren. De amnestiewet werd in april 2012 door het Surinaamse parlement aangenomen.

De wet regelt dat de verdachten van de decembermoorden geen straf krijgen. In het proces staan Bouterse en 21 anderen verdachten terecht voor betrokkenheid bij de politieke moord op 15 vooraanstaande Surinamers in de nacht van 8 op 9 december 1982.

Kritiek

Hoewel er nu een nieuwe stap is gezet die het proces weer op gang kan helpen, is jurist Hugo Essed erg kritisch over de ontwerpwet. Essed is adviseur van de nabestaanden van de slachtoffers.

Vooral het feit dat de president de leden van het hof benoemt, zal ervoor zorgen mensen denken dat die niet onafhankelijk zijn. ''Als je je door Bouterse, de hoofdverdachte in het proces, laat benoemen is het bijna onmogelijk dat mensen denken dat je integer bent. Maar omdat Bouterse president is, is dit nu niet te voorkomen. En integriteit kun je niet meten, dus dat is lastig’’, aldus Essed.