De 20-jarige Adam Lanza die in december een bloedbad aanrichtte op een basisschool in het Amerikaanse Newtown had maar 5 minuten nodig om zijn 26 slachtoffers en zichzelf te doden.

Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die donderdag zijn vrijgegeven en die voor het eerst sinds de schietpartij meer licht op de zaak werpen.

In de papieren staat dat Lanza een fervent speler was van computerspellen. De 20-jarige speelde onder meer het schietspel Call of Duty. De politie nam computers en gaming-toebehoren in beslag, staat in huiszoekingsbevelen.

Ook had Lanza boeken over autisme en het syndroom van Asperger in bezit. Bekenden van Lanza hadden eerder gezegd dat hij aan Asperger leed.

Krantenknipsels

De politie heeft bovendien de hand weten te leggen op persoonlijke notities, memoires en gedachten die verzameld zijn door Lanza.

Er waren ook krantenknipsels over een andere schietpartij op een school en rekeningen voor medicijnen, die door de politie onder de loep zijn genomen om een psychologisch profiel van Lanza te maken.

Wapenarsenaal

Lanza had volgens documenten een groot wapenarsenaal verzameld. Hij bezat pistolen, geweren, revolvers, schotguns, bijlen, messen en zwaarden.

De wapens die hij voor de moorden heeft gebruikt waren waarschijnlijk allemaal aangeschaft door zijn moeder Nancy Lanza.

154 lege hulzen

Uit de papieren blijkt ook dat Lanza de 20 kinderen en 6 medewerkers van de Sandy Hook-school doodschoot met hetzelfde geweer. Hij beroofde zichzelf van het leven met een pistool. De politie vond in de school liefst 154 lege hulzen.

Lanza had daarvoor zijn 52-jarige moeder al in haar bed vermoord met weer een ander wapen.

Motief onbekend

Sinds de aanval hadden de onderzoekers nog maar weinig bekendgemaakt over de schietpartij en over Lanza zelf. De details zijn nu gebleken uit documenten die na 90 dagen moesten worden vrijgegeven. Maar nog altijd is veel onduidelijk. Zo blijft Lanza's motief voor de moordpartij onbekend.

Officier van Justitie Stephen J. Sedensky III zei dat het onderzoek nog altijd gaande is. ''Er zijn nog geen conclusies'', aldus Sedensky. Hij liet weten die pas in de zomer te verwachten.