De Congolese krijgsheer Bosco Ntaganda, die zich vorige week uit eigen beweging aangaf bij het Internationaal Strafhof (ICC), wilde aan het hoofd van de rebellenbeweging M23 komen te staan en groef daarmee zijn eigen graf.

Dat heeft een woordvoerder van M23, René Abandi, donderdag gezegd.

Ntaganda was een intrigant die de hiërarchie van de rebellenbeweging wilde 'beïnvloeden' en daarmee een confrontatie met M23-generaal Sultani Makenga aanging die hij niet kon winnen, zei Abandi. Er vond een splitsing in M23 plaats en de twee groepen gingen elkaar te lijf.

De groep van Makenga won de strijd en Ntaganda zag zich genoodzaakt naar Rwanda te vluchten. Daar gaf hij zich aan bij de Amerikaanse ambassade in Kigali.

Vredesoorlog

Abandi is woordvoerder van de M23-afsplitsing van Makenga. Deze groep is in vredesoverleg getreden met de Congolese regering.

De groep van Makenga beschuldigt Ntaganda van het verspreiden van valse geruchten. Ntaganda zou hebben gezegd dat Makenga in het geheim onderhandelde met de regering in Kinshasa, terwijl M23 in buurland Uganda officieel overleg voerde.

Toen deze geruchten de val van Makenga binnen M23 niet inluidden, probeerde hij de generaal op militaire wijze af te zetten, zei Abandi.