Zeker vijftien studenten zouden donderdag om het leven zijn gekomen toen zij werden geraakt door mortiergranaten die volgens Syrische staatsmedia door de rebellen zijn afgevuurd.

Ook zouden twintig mensen gewond zijn geraakt. Dat heeft een Syrische regeringsfunctionaris bekend gemaakt.  

De granaten kwamen naar verluidt terecht op een buitenkantine van de faculteit bouwkunst van de universiteit van Damascus. De mortiergranaten troffen de faculteit voor bouwkunde in de centraal gelegen wijk Baramkeh. Het Syrische Observatorium voor de mensenrechten bevestigt dat er doden zijn gevallen bij een aanval, maar houdt het dodental vooralsnog op tien.

Op televisie werden beelden getoond van dokters die minstens twee jongemannen aan het reanimeren zijn. Verder waren op de grond bloedvlekken te zien.

Terreuraanslag

''De studentenraad veroordeelt de laffe terreuraanslag'', meldde een staatsmedium volgens het Franse persbureau AFP. Syrische rebellen voeren deze week steeds vaker aanvallen uit op het centrum van Damascus.

De aanslag is vooralsnog niet opgeëist. De regering wijst echter met de beschuldigende vinger naar 'terroristen', de term die wordt gebruikt om de opstandelingen in het land aan te duiden, en noemde de aanslag een 'barbaars bloedbad'.

'Aanval van terroristen'

Rebellen hebben hun strijd om de Syrische hoofdstad deze week opgevoerd en proberen strategische plekken in handen te krijgen. De stad zou vrijwel omsingeld zijn.

Het geraakte gebouw van de universiteit staat in Baramkeh in het centrum van Damascus. Staatspersbureau Sana citeerde de president van de universiteit die repte over een aanval van terroristen.

Alles over Syrië in ons dossier over de onrust in het Midden-Oosten