De verdediging van de van moord verdachte Oscar Pistorius is in beroep gegaan tegen de voorwaarden die aan de borgtocht van Zuid-Afrikaanse atleet zijn verbonden.

De huidige omstandigheden komen neer op 'huisarrest' en maken het voor Pistorius onmogelijk om op de atletiekbaan mee te doen aan wedstrijden om in zijn onderhoud te voorzien, zei advocaat Barry Roux donderdag.

De voorwaarden zijn in het geval van Pistorius zo streng, omdat de rechter het vluchtrisico groot acht. Pistorius kwam vorige maand na betaling van een borgsom van omgerekend zo'n 85 duizend euro vrij. Justitie is tegen versoepeling van de voorwaarden.

Volgens Roux heeft Pistorius op het moment geen wedstrijden in zijn agenda staan, maar 'dit kan en zal veranderen'. De atleet moet daarom in staat kunnen zijn onder 'gecontroleerde' omstandigheden naar internationale kwalificatiewedstrijden te reizen, zei hij.

Verdenking

Pistorius wordt ervan verdacht zijn vriendin moedwillig te hebben doodgeschoten. Zelf zegt de atleet dat hij dacht dat hij het vuur opende op een inbreker, die zijn woning zou zijn binnengeslopen.

Het proces start op 4 juni.