De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw opgenomen in het ziekenhuis.

Dat meldt de Zuid-Afrikaanse regering van Jacob Zuma op de website. Een longonsteking, eerder al aanleiding voor de opname van Mandela, zou zijn teruggekeerd.

In december lag de 94-jarige Mandela bijna drie weken in het ziekenhuis vanwege een longonsteking en een operatie om galstenen te verwijderen. Twee weken geleden werd hij nog opgenomen voor onderzoek. Iedere keer als Mandela in het ziekenhuis ligt, houdt Zuid-Afrika de adem in.

Zuma heeft Mandela een 'spoedig herstel' gewenst. ''We vragen het volk van Zuid-Afrika en de wereld te bidden voor onze geliefde Madiba en zijn familie'', aldus Zuma.

Gevangenis

Tijdens het apartheidsbewind zat Mandela 27 jaar in de gevangenis. Hij werd in 1990 vrijgelaten.

Na de eerste vrije verkiezingen na de afschaffing van de rassenscheiding werd hij in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. In 1993 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede, samen met Frederik de Klerk, de laatste blanke president van Zuid-Afrika.

Mandela en de Klerk hadden over de vreedzame afschaffing van de apartheid onderhandeld, na decennia strijd van Mandela's ANC.