Hoewel Noord-Korea in steeds hardere bewoordingen dreigt met wapengekletter, gaan de zaken met het zuiden op het industriegebied van Kaesong gewoon door.

Ongeveer tweehonderd Zuid-Koreanen reden donderdag zonder problemen vrachtwagens vol olie en andere voorraden naar het complex.

''Ik ben wel een beetje nerveus, maar het zag er gisteren ook nog precies hetzelfde uit als anders'', zei een Zuid-Koreaanse vrachtwagenchauffeur voordat hij de zwaarbewaakte grens opnieuw overstak. De Noord-Koreaanse militairen lopen er de laatste tijd wel iets anders bij: ze dragen hun gevechtstenues sinds hun leider Kim Jong-un heeft gezegd dat de oorlog ieder moment weer kan oplaaien. 

Het geïsoleerde Noord-Korea verbrak woensdag zijn laatste 'hotline' met het zuiden, maar laat het complex dat het land jaarlijks zo'n 2 miljard dollar oplevert ongemoeid.

Het industriegebied is een unieke samenwerking tussen de twee Korea's, die formeel nog altijd met elkaar in oorlog zijn sinds 1950. Ongeveer 120 Zuid-Koreaanse bedrijven bieden er werk aan zo'n 50.000 Noord-Koreanen. De Zuid-Koreanen die er worden toegelaten, betalen hun sigaretten en andere spullen met Amerikaanse dollars.