''Het is de taak van elke Hollandse moslim om zijn broeders en zusters te helpen. De vrijheid van moslims in Syrië, daar gaat het om.''

Aan het woord is Rogier, een Nederlandse jongen uit een klein dorp die zich 2 jaar geleden bekeerde tot de islam. In het EO-programma De Vijfde Dag vertelde hij woensdagavond over zijn beweegredenen om zich bij de rebellen te voegen die in Syrië strijden tegen het leger van president Assad.

Bang om te sneuvelen is Rogier niet. ''Dat moet je opzij zetten'', zegt hij. Ook het verlaten van zijn ouders neemt hij voor lief. ''Je moet dingen aan de kant zetten''.

Hoe en waar hij zich heeft aangemeld voor de strijd in het Midden-Oosten, zegt Rogier niet. ''Je kunt niet zomaar bij een willekeurige moskee aankloppen.'' Ook wil hij niets kwijt over de route die hij aflegt om op zijn bestemming komen. Wel is duidelijk dat hij inmiddels is vertrokken.

Boodschap

Aan zijn familie heeft Rogier niets vooraf gemeld. Hij heeft een boodschap aan zijn ouders op dvd vastgelegd: ''Dit bericht betekent dat ik niet meer in Nederland ben. Dat ik aan de roep die ik van Allah, die God heeft geopenbaard in de Koran, dat ik daar gehoor aan heb gegeven ....''

Naar schatting van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn al een kleine honderd Nederlanders naar Syrië vertrokken om mee te doen aan de oorlog tegen Assad. Van twee is bekend dat zij zijn omgekomen.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier