Voormalig gezant van de Verenigde Naties Kofi Annan zegt dat het te laat is voor militair ingrijpen in Syrië. Hij stelt dat het bewapenen van de rebellen die strijden tegen president Bashar al-Assad de burgeroorlog niet gaat beëindigen.

Annan leverde in augustus 2012 zijn taak in als speciale gezant voor Syrië in omdat hij naar eigen zeggen te weinig steun kreeg vanuit de Veiligheidsraad. Hij opteert nu voor een politieke oplossing.

"Ik zie een militaire interventie in Syrië niet gebeuren. We hebben te lang gewacht", stelt Annan dinsdag tegen Reuters. "Ik ben er niet zeker van dat een interventie niet meer kwaad dan goed zal doen."

"Het opschroeven van wapengekletter in het conflict, ik ben er niet zeker van of dat de manier is om het Syrische volk te helpen", zegt hij. "Ze willen dat het doden stopt. De mensen die meer wapens naar Syrië willen brengen, zitten zelf erg ver van het conflict."

Niet andersom

"We moeten een manier vinden om water op het vuur te gooien, en niet andersom", reageert Annan op het Franse en Britse voorstel om de rebellen te bewapenen.

Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds het begin van het conflict ongeveer 70.000 dodelijke slachtoffers gevallen. Annan noemt dat aantal 'een onderschatting'.