Bouwvakkers hebben woensdag onder begeleiding van zo'n 250 politieagenten vier betonnen delen van de Berlijnse Muur verwijderd.

Het gaat om het stuk muur dat enkele weken geleden gespaard werd van de sloop na felle demonstraties.

Volgens de politie hadden er geen incidenten plaats toen er een begin werd gemaakt met het verwijderen van vier betonnen delen. Met de verplaatsing moet ruimte worden gemaakt voor een toegangsweg naar de bouwplaats.

Betogers verwijten de projectontwikkelaars winst boven het historisch belang te laten gaan.

Een projectontwikkelaar sloopt de muur omwille van een hoogbouwproject. Tegenstanders vinden dat de muur niet mag worden aangetast vanwege de historische betekenis.

David Hasselhoff

Ook internationale prominenten hebben zich inmiddels in de strijd om de muur gemengd. De Amerikaanse acteur David Hasselhoff liet maandag nog weten optimistisch te zijn over het behoud van de 'Gallery'.

De 1,3 kilometer lange openluchtgalerie is het langste stuk van de muur dat nog overeind staat en is een van de populairste toeristische trekpleisters in de ooit verdeelde Duitse hoofdstad. Het betreffende stuk stond aan de oostelijke kant en bleef daardoor verschoond van de graffiti die de westelijke kant sierde.

Enkele maanden na de val van de muur op 9 november 1989 werd het omgetoverd in een kunstwand, die nu bedekt is met schilderingen van meer dan 100 kunstenaars. Het werd nog niet zo lang geleden op kosten van de stad voor ruim 2 miljoen euro gerestaureerd.