In Mali moet een vredesmacht van ruim 11.000 man worden gestationeerd om de extremistische opstandelingen geen kans te geven na het vertrek van de Franse militairen. 

VN-chef Ban Ki-moon schrijft in een rapport dat de 4.000 Fransen vervangen moeten worden door militairen onder VN-vlag.

Ook de Afrikaanse troepenmacht van 7.000 man die nu in het land aanwezig is, moet volgens Ban de status van VN-vredesmacht krijgen. Los van de blauwhelmen is ook nog een ''parallelle macht'' nodig die de hevigste gevechten voor zijn rekening kan nemen, stelt de VN-chef.

De Franse militairen vechten sinds januari samen met Afrikaanse troepen tegen islamitische strijders. Ze wisten de opstandelingen terug te dringen, maar er gaat nog altijd dreiging van hen uit.

Gao

De rebellen verbergen zich inmiddels in onherbergzame gebieden en slaan toe met guerrilla-acties. Zo braken afgelopen week plots weer gevechten uit in de stad Gao, waar de opstandelingen begin dit jaar al waren verdreven.

Frankrijk is niet van plan om op de langere termijn duizenden troepen in de voormalige kolonie te houden en zoekt naar aflossing. De Nederlandse regering denkt nog na over een mogelijke bijdrage aan een Europese trainingsmissie. EU-landen zullen circa 200 trainers naar het land sturen om militairen op te leiden. Nog eens 250 Europese soldaten gaan mee om de trainers te beschermen.