Een voormalig leider van de Nigeriaanse rebellenbeweging MEND is dinsdag door een rechtbank in Zuid-Afrika veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf.

Henry Okah krijgt de straf wegens zijn betrokkenheid bij een dubbele bomaanslag in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja tijdens een parade op Onafhankelijkheidsdag in 2010. Zeker 12 mensen verloren het leven en 36 mensen raakten gewond.

MEND (Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta) is een bewapende beweging in Nigeria die naar eigen zeggen strijdt tegen de uitbuiting en onderdrukking van de lokale bevolking in de olierijke Nigerdelta.

De groepering eist een groter aandeel in de olieopbrengsten. Nigeria is Afrika's grootste olieproducent, maar het merendeel van de bevolking leeft in armoede.

Bedreigingen

Okah kreeg ook 13 jaar cel wegens bedreigingen aan het adres van de Zuid-Afrikaanse regering na zijn arrestatie in 2010. Die straf valt binnen zijn 24 jaar gevangenisstraf.

De voormalige rebellenleider kwam na omzwervingen in Angola en Nigeria weer terug naar Zuid-Afrika, waar hij sinds 2003 had geleefd. Daags na de aanslag werd hij in Johannesburg gearresteerd.

Ontkennen

Hoewel geen Zuid-Afrikaans burger, kon hij volgens de aanklagers volgens internationale wetgeving toch in Zuid-Afrika worden berecht. De rechtbank was het daarmee eens.

Okah heeft zijn betrokkenheid bij de bomaanslagen altijd ontkend. Hij is van plan hoger beroep aan te tekenen tegen het vonnis.