De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken is afgetreden wegens de affaire rond twee Italiaanse militairen die in India zijn aangeklaagd voor moord.

Giulio Terzi di Sant'Agata kan niet leven met de beslissing van de regering van premier Mario Monti om de twee militairen toch terug te sturen naar India, zei hij dinsdag in het parlement.

De twee mariniers zaten vast in India, maar kregen toestemming naar Italië te reizen om hun stem uit te brengen bij de parlementsverkiezingen vorige maand.

De Italiaanse regering liet vervolgens weten dat zij in Italië zouden blijven en daar berecht zouden worden.

Diplomatieke rel

Die beslissing leidde tot een diplomatieke rel tussen beide landen. India verweet Italië woordbreuk omdat de Italiaanse ambassadeur had beloofd dat de twee terug zouden komen. Het constitutioneel hof in New Delhi verbood ambassadeur Daniele Mancini India te verlaten.

Vorige week vrijdag werden de twee alsnog teruggestuurd naar India, nadat India volgens Monti schriftelijke garanties had gegeven voor een goede behandeling van de twee en de bescherming van hun rechten.

Stomverbaasd

De militairen bewaakten een olietanker. Voor de kust bij de deelstaat Kerala in het zuidwesten van India schoten zij de twee vissers dood, omdat zij dachten dat het piraten waren.

Monti reageerde stomverbaasd op het aftreden van Terzi. Hij zei zijn minister van Buitenlandse Zaken eerder op de dinsdag nog te hebben ontmoet. Terzi had toen niets had gezegd over het indienen van zijn ontslag.

Monti zal woensdag het parlement toespreken over de terugkeer van de mariniers naar India.