De leider van de rebellen die in het weekend de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek binnenvielen en president François Bozizé op de vlucht joegen heeft de grondwet ontbonden. 

Michel Djotodia zei maandagavond op de staatsradio per decreet te gaan regeren.

Djotodia zei van plan te zijn om de komende drie jaar aan de macht te blijven, de resterende termijn van Bozizé.

De president heeft afgelopen weekeinde een veilig heenkomen gezocht in Kameroen. Djotodia zei dat de staatsgreep te rechtvaardigen is, omdat Bozizé een dictator was geworden.

"Via ons is de hele bevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek als één man in opstand gekomen tegen de president", aldus Djotodia.

"Wij hebben besloten om het lot van de bevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek tijdens de overgangsperiode de komende drie jaar te leiden, in de geest van de akkoorden die op 11 januari 2013 in Libreville werden gesloten. Derhalve heb ik besloten dat het noodzakelijk is om de grondwet van 27 december 2004 buiten werking te stellen evenals het parlement en de regering."

Vrede en veiligheid

De rebellenleider verklaarde de komende drie jaar vooral te willen zorgen voor vrede en veiligheid. Bovendien wil hij de strijdkrachten en de rechtspraak hervormen en economische groei realiseren.

Djotodia is een van de leiders van Seleka, een los collectief van rebellenstrijders. Seleka begon in december aan een opmars naar de hoofdstad Bangui en nam moeiteloos stad na stad in.

Onder druk van de buurlanden en de Verenigde Naties tekenden de rebellen op 11 januari echter een vredesakkoord met de regering-Bozizé en staakten ze hun veldtocht. Bozizé mocht volgens die overeenkomst tot 2016 - het einde van zijn ambtstermijn - aanblijven, maar al gauw bleek de president zich te hebben getroost met een dode letter.