De Syrische Nationale Coalitie neemt dinsdag naar verwachting voor het eerst deel aan de Arabische Liga in Doha, de hoofdstad van oliestaat Qatar. 

Dat gebeurde in Doha, de hoofdstad van oliestaat Qatar. Syrië werd in 2011 uit het overleg gezet vanwege het geweld dat het regime tegen burgers gebruikte. De zetel van Damascus werd eerder deze maand aan de oppositie toegekend.

Op de televisie in Qatar was in een rechtstreeks verslag te zien hoe een delegatie onder leiding van de voorlopige premier van de overgangsregering Ghassan Hitto van de oppositie onder applaus van de andere deelnemers de plek van Syrië innam.

Burgeroorlog

Het belangrijkste agendapunt van de top is de burgeroorlog in Syrië die al 2 jaar duurt.

De leider van de oppositie, Moaz al-Khatib, riep de Verenigde Staten in een toespraak tot de vergadering op om een grotere rol te gaan spelen in het conflict. Hij gaf het regime in Damascus de schuld van het voortduren van de burgeroorlog en vroeg Amerika om de rebellen in het noorden te helpen beschermen met patriotraketten.

De emir van Qatar, sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, riep de Verenigde Naties bij de opening van de top op een einde te maken aan het bloedvergieten in Syrië.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten